DAVANIN KONUSU : 2008/ 03 KDV dönemine Katma Deger Vergisi Beyannamemizi Elektronik ortamda geç verdigimizden dolayi, elektronik ortamda, 213 Sayili VUK’nun Mükerrer 355. maddeye göre 1.490.-YTL Özel usulsüzlük cezasi ve 213 Sayili VUK 352. maddeye göre 80.-YTL usulsüzlük cezasi kesmistir. Yasaya ve Hukuka aykiri olarak kesilen bu cezalarin kaldirilmasini arz ve talep etmekteyiz.
OLAY,IDDALAR VE HUKUKI DELILLER :
1)- Kurumumuz 2008/ Mart KDV dönemine Katma Deger Vergisi Beyannamesi Elektronik ortamda …/…./2008 Gün ve …………………..........Numarali Elektronik tahakkuk fisine istinaden geç verilmistir. Ancak; Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanliginin E-Beyanname kabul eden elektronik sistemi, E-Beyannameyi geç vermemizden dolayi yukarida detayi belirtiler Usulsüzlük ve Özel usulsüzlük cezalarin kesmistir
2)-213 Sayili VUK’nun Mükerrer.257/4’ncü maddesi “Bu Kanunun 149. maddesine göre devamli bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere ,her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususlarinda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktariminda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliskin usul ve esaslari tespit etmeye, bu zorunlulugu beyanname, bildirim veya bilgi çesitleri, mükellef gruplari ve faaliyet konulari itibariyla ayri ayri uygulatmaya....yetkilidir” seklinde düzenlenmistir.
Maliye Bakanligi, bu yetkisini VUK Genel Tebligleri ve Sirküler ile kullanarak tüm Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin Aylik, Üç aylik ve Yillik Beyannamelerini Elektronik ortamda göndermelerini zorunlu getirilmistir Söz konusu Tebliglere göre; “elektronik ortamda gönderilme zorunlulugu getirilen beyannamelerin, elden veya posta ile gönderilmeleri durumunda, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355’nci maddesinde mükellefin durumuna uyan özel usulsüzlük cezasi uygulanacaktir.” Düzenlemesi yapilmistir. Tebligdeki bu hüküm uyarinca; Elektronik sistem, VUK’nun Mük. 257.Maddesine dayanarak, Vergi beyannamemizi zamaninda elektronik ortamda vermedigimiz gerekçesiyle ,ceza kesmistir. 3)-VUK’nun Mükerrer 355’nci maddesinin ikinci fikrasinda açiklandigi gibi; bu maddeye iliskin cezai hükümlerin uygulanmasi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebliglerde “bilginin” verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yaniltici “bilgi” verilmesi veya defter ve belge ibrazi için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarinda Kanunun ceza hükümlerinin uygulanmasi cihetine gidileceginin ilgililere yazili olarak bildirilmesi sarttir. Buna göre, Mük. 355’nci maddeye göre ceza kesilebilmesi için, verilmeyen veya eksik veya yaniltici verilen “bilgi” olmasi ve bu cezanin kesilmesi için teblig veya cezaya gidilecegine iliskin yazili bildirim yapilmasi gerekmektedir. 4)-213 Sayili VUK’nun 25. Maddesine göre Türk Vergi sisteminde “Iradi Beyan” sistemi benimsenmistir. Ayni kanunun 28. maddesini ikinci paragrafi ile de Iradi beyanin Elektronik ortamda da yapilacagi hüküm altina almistir. Vergi kayip ve kaçagina neden olunmadan geçte olsa yükümlülügüne yerine getiren mükellefe iki ayri usulsüzlük cezasi kesilmektedir. 5)-213 sayili VUK ‘na göre Beyannamelerin geç verilmesinden dolayi hem VUK 352 hem de VUK Mükerrer 355 maddeye göre ceza kesilmesinde “Lafzi” olarak hukuka aykiri olmadigi kanaatindeyiz. Ancak Tek bir fiili iki ayri “Usulsüzlük” cezasinin kesilmesinin gerek 352.Madde gerekse Mük. 355.Maddelerinin “Ruhuna” aykiri oldugu kanaatindeyiz. VUK 3. Maddesine göre Vergi Kanunlari Lafzi ve Ruhu ile birlikte hüküm ifade edilecegi belirtilmistir.
Mesnetsiz ve Hukuka aykiri olarak kesilen cezalarin kaldirilmasi arz ve talebimizdir.
SONUÇ VE ISTEM :
Yukarida maddi ve hukuki nedenleri açiklanan ve dava konusu olan ve 213 sayili VUK’nun 352. maddesine göre kesilen 80.- YTL usulsüzlük cezasinin ve mükerrer 355. Maddesine göre kesilen 1.490 .-YTL Özel Usulsüzlük cezasinin kaldirilmasi kararinin verilmesini;
Yüce Mahkemenizden saygilarimizla arz ve talep ederiz. / / 2008
DAVACI
…..A.S/Ldt.Sti Ek : -Ceza Ihbarnamesi Fotokopisi —Imza Sirküleri
T.C. ANKARA 5. VERGI MAHKEMESI ESAS NO : 2008/1599 KARAR NO : 2008/2350 DAVACI__________ : …………. DAVALI__________ : …….VERGI DAIRESI MÜDÜRLÜGÜ ANKARA DAVANIN ÖZETI____: Davacinin 2008/2 dönemi gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca kesilen usulsüzlük cezasinin; tek fiile iki ayri ceza kesilmesinin kanuna aykiri oldugu, 213 sayili Kanun'un 355. maddesine göre ceza kesilebilmesi için ceza kesilecegi yönünde mükellefe bilgi verilmesi gerektigi ileri sürülerek kaldirilmasi istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETI : Davacinin yasal süresi içinde, yasa ile belirlenen usul ve sekilde elektronik ortamda beyanname verme zorunluluguna uymadigi gerekçesiyle kesilen dava konusu cezalarda hukuka aykirilik olmadigi, ayrica davacinin kesilen usulsüzlük cezasini Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesi uyarinca ödeyerek indirim hakkindan faydalandigi belirtilerek davanin reddi gerektigi savunulmaktadir.
TÜRK MILLETI ADINA
Karar veren Ankara 5. Vergi Mahkemesi Hakimligi'nce geregi düsünüldü: Dava, davacinin 2008/2 dönemi gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca kesilen usulsüzlük cezasinin kaldirilmasi istemiyle açilmistir.
213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257. maddesinin 4. fikrasinda; Vergi Usul Kanunu'nun 149. maddesine göre devamli bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususlarinda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim veya bilgi çesitleri, mükellef gruplari ve faaliyet konulan itibariyle ayri ayri uygulatmaya Maliye Bakanligi'nin yetkili oldugu; mükerrer 355. maddesinde ise, bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257. maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257. madde uyarinca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil) birinci sinif tüccarlar ile serbest meslek erbabi hakkinda 100.000.000 (1.390,OO.YTL) lira özel usulsüzlük cezasi kesilecegi, ayni maddenin ikinci fikrasinda, bu hükmün uygulanmasi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebliglerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yaniltici bilgi verilmesi veya defter ve belge ibrazi için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarinda Kanunun ceza hükümlerinin uygulanmasi cihetine gidileceginin ilgililere yazili olarak bildirilmesinin sart oldugu hükme baglanmistir.
Bu hükmün uygulanmasi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebliglerde; bilginin verilmesi için tayin olunan süre içerisinde yerine getirilmemesi, ayrica eksik veya yaniltici bilgi verilmesi halinde ceza hükümlerinin uygulanacaginin ilgililere belirtilmesi gerekmektedir. 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun 352/1-1. maddesinde; vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemis olmasi halinde birinci derece usulsüzlük cezasi kesilecegi hükmü yer almistir.
Dosyanin incelenmesinden; davacinin 2008/2 dönem gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca, usulsüzlük cezasinin kaldirilmasi istemiyle bakilmakta olan davanin açildigi anlasilmaktadir.
Yukarida anilan mükerrer 355. madde geregince, davaciya bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebligat üzerine söz konusu beyannamenin belirlenen süre içinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezasi kesilmesi gerekirken bu hususa uyulmaksizin davaci adina kesilen özel usulsüzlük cezasinda hukuka uyarlik görülmemistir.
Diger taraftan, davacinin ilgili dönem beyannamesini kanuni süresi geçtikten sonra verdigi ihtilafsiz olduguna göre kesilen usulsüzlük cezasinda hukuka aykirilik görülmemistir.
Açiklanan nedenlerle; davanin kismen kabulüne, kismen reddine, dava konusu özel usulsüzlük cezasinin kaldirilmasina, usulsüzlük cezasinin onanmasina, asagida dökümü yapilan 41,00 Y TL yargilama giderinden haklilik orani dikkate alinarak, 10,00 YTL'nin davali idareden alinarak davaciya verilmesine, kalan 31,00 YTL yargilama giderinin davaci üzerinde birakilmasina, reddedilen tutar üzerinden hesaplanan nispi karar harci maktu tutarin altinda kaldigindan 14,00 YTL maktu karar harcinin davacidan tahsiline, artan posta ücretinin istemi halinde davaciya iadesine, kararin tebligini izleyen günden itibaren otuz (30) gün içinde Ankara Bölge Idare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açik olmak üzere, 29.12.2008 gününde karar verildi.
T.C. ANKARA 5. VERGI MAHKEMESI ESAS NO : 2008/1599 KARAR NO : 2008/2350 DAVACI__________ : …………. DAVALI__________ : …….VERGI DAIRESI MÜDÜRLÜGÜ ANKARA DAVANIN ÖZETI____: Davacinin 2008/2 dönemi gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca kesilen usulsüzlük cezasinin; tek fiile iki ayri ceza kesilmesinin kanuna aykiri oldugu, 213 sayili Kanun'un 355. maddesine göre ceza kesilebilmesi için ceza kesilecegi yönünde mükellefe bilgi verilmesi gerektigi ileri sürülerek kaldirilmasi istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETI : Davacinin yasal süresi içinde, yasa ile belirlenen usul ve sekilde elektronik ortamda beyanname verme zorunluluguna uymadigi gerekçesiyle kesilen dava konusu cezalarda hukuka aykirilik olmadigi, ayrica davacinin kesilen usulsüzlük cezasini Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesi uyarinca ödeyerek indirim hakkindan faydalandigi belirtilerek davanin reddi gerektigi savunulmaktadir.
TÜRK MILLETI ADINA
Karar veren Ankara 5. Vergi Mahkemesi Hakimligi'nce geregi düsünüldü: Dava, davacinin 2008/2 dönemi gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca kesilen usulsüzlük cezasinin kaldirilmasi istemiyle açilmistir.
213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257. maddesinin 4. fikrasinda; Vergi Usul Kanunu'nun 149. maddesine göre devamli bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususlarinda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim veya bilgi çesitleri, mükellef gruplari ve faaliyet konulan itibariyle ayri ayri uygulatmaya Maliye Bakanligi'nin yetkili oldugu; mükerrer 355. maddesinde ise, bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257. maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257. madde uyarinca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil) birinci sinif tüccarlar ile serbest meslek erbabi hakkinda 100.000.000 (1.390,OO.YTL) lira özel usulsüzlük cezasi kesilecegi, ayni maddenin ikinci fikrasinda, bu hükmün uygulanmasi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebliglerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yaniltici bilgi verilmesi veya defter ve belge ibrazi için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarinda Kanunun ceza hükümlerinin uygulanmasi cihetine gidileceginin ilgililere yazili olarak bildirilmesinin sart oldugu hükme baglanmistir.
Bu hükmün uygulanmasi için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebliglerde; bilginin verilmesi için tayin olunan süre içerisinde yerine getirilmemesi, ayrica eksik veya yaniltici bilgi verilmesi halinde ceza hükümlerinin uygulanacaginin ilgililere belirtilmesi gerekmektedir. 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun 352/1-1. maddesinde; vergi ve harç beyannamelerinin süresinde verilmemis olmasi halinde birinci derece usulsüzlük cezasi kesilecegi hükmü yer almistir.
Dosyanin incelenmesinden; davacinin 2008/2 dönem gelir geçici vergi beyannamesinin elektronik ortamda yasal süresi içinde verilmedigi gerekçesiyle 213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1. maddesi uyarinca kesilen özel usulsüzlük ve ayni Kanun'un 352/1-1 maddesi uyarinca, usulsüzlük cezasinin kaldirilmasi istemiyle bakilmakta olan davanin açildigi anlasilmaktadir.
Yukarida anilan mükerrer 355. madde geregince, davaciya bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapilacak tebligat üzerine söz konusu beyannamenin belirlenen süre içinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezasi kesilmesi gerekirken bu hususa uyulmaksizin davaci adina kesilen özel usulsüzlük cezasinda hukuka uyarlik görülmemistir.
Diger taraftan, davacinin ilgili dönem beyannamesini kanuni süresi geçtikten sonra verdigi ihtilafsiz olduguna göre kesilen usulsüzlük cezasinda hukuka aykirilik görülmemistir.
Açiklanan nedenlerle; davanin kismen kabulüne, kismen reddine, dava konusu özel usulsüzlük cezasinin kaldirilmasina, usulsüzlük cezasinin onanmasina, asagida dökümü yapilan 41,00 Y TL yargilama giderinden haklilik orani dikkate alinarak, 10,00 YTL'nin davali idareden alinarak davaciya verilmesine, kalan 31,00 YTL yargilama giderinin davaci üzerinde birakilmasina, reddedilen tutar üzerinden hesaplanan nispi karar harci maktu tutarin altinda kaldigindan 14,00 YTL maktu karar harcinin davacidan tahsiline, artan posta ücretinin istemi halinde davaciya iadesine, kararin tebligini izleyen günden itibaren otuz (30) gün içinde Ankara Bölge Idare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açik olmak üzere, 29.12.2008 gününde karar verildi.
Ofisimize göstermis olduklari ILGI ve GÜVEN için GURBETÇILERIMIZE sonsuz tesekkürler
Fuat TÜTÜNCÜOGLU Yurtdisi Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmani
Sayin Kullanici ve Ziyaretçimiz,
www.sosyalguvenlikmusaviri.net sitemiz is ve sosyal güvenlik konusunda , bilgilendirme amaçli mevzuat, bilgi ve kültür platformudur.
Web Sitemiz;
1 - Sitedeki bilgilerin kesinlik, dogruluk ve güvenilirligini, kullanicilarin ihtiyaçlarini karsilayacagini garanti etmez.
2 - Sitede yer alan bilgilerin kullanilmasindan dogan veya dogabilecek, dolayli veya dolaysiz zararlardan sorumlu degildir.
3 - Sitemizden linki verilen her türlü web sitesi, program, nesriyat, kitap, dergi ve bezerlerinin içeriginden ve kullanimindan dogacak/dogabilecek olumlu/olumsuz zararlardan sorumlu tutulamaz.
Sitemizde yer alan yazi, makale, açiklama, bilgi ve içerigin tüm haklari 5846 sayili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu dogrultusunda web sitemize aittir. Sitemizden herhangi bir sekilde kopyalama, alinti yapilmasi, ticari amaçli kullanilmasi, baska bir yerde yayinlanmasi yasaktir. Ancak web sitemiz kaynak gösterilmek kaydiyla, kismen alinti yapilarak baska yerde yayinlanabilir.
Saygilarimla .. FUAT TÜTÜNCÜOGLU - Yurt Disi Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmani RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu