20 yil ve 25 yillik hizmet süreleri esas alinarak yaptigimiz hesaplamalardan birisi sizin alacaginiz emekli ayligina yaklasik bir rakam olacaktir. Emekli ayliginizin yaklasik miktarini ögrenmek için lütfen asagidaki seçeneklerden size uygun olanini seçiniz.
20 YIL (7200 gün) SIGORTALI OLARAK ÇALISANLAR
Prime esas gösterilen ortalama kazancinizi seçiniz
Bu gelir düzeyinde alacaginiz emekli ayligi 654 YTL'dir. Bu rakam, çalisma hayatiniz olan 20 yil boyunca, her zaman o günkü geçerli prime esas asgari ücretten yüzde 10 daha fazla aylik aldiginiz ve/veya ücretinizin bu düzeyde SSK'ya bildirildigi ve 2000 yili ile sonraki her yil 360 gün üzerinden prim ödendigi varsayimina dayanmaktadir. 20 yildan fazla çalistiginiz her 240 gün ve kadin iseniz 50, erkek iseniz 55 yasinizdan sonraki her yil için, bu aylik yaklasik yüzde 1 oraninda artacaktir.
25 YIL (9000 gün) SIGORTALI OLARAK ÇALISANLAR
Prime esas gösterilen ortalama kazancinizi seçiniz
Bu gelir düzeyinde alacaginiz emekli ayligi 763 YTL'dir. Bu rakam, çalisma hayatiniz olan 25 yil boyunca, her zaman o günkü geçerli prime esas asgari ücretten yüzde 10 daha fazla aylik aldiginiz ve/veya ücretinizin bu düzeyde SSK'ya bildirildigi ve 2000 yili ile sonraki her yil 360 gün üzerinden prim ödendigi varsayimina dayanmaktadir. 25 yildan fazla çalistiginiz her 240 gün ve kadin iseniz 50, erkek iseniz 55 yasinizdan sonraki her yil için, bu aylik yaklasik yüzde 1 oraninda artacaktir.
AYLIK HESABINDA TEMEL ALINAN ESASLAR
2000 yili öncesi ve sonrasi ayri hesaplanir
4447 sayili Kanun ile SSK'da maas hesabi ikili bir sisteme göre hesaplanmaktadir. Önce 2000 yili öncesi çalisilan süreler için kismi bir aylik, daha sonra da 2000 yili sonrasinda çalisilan süreler için kismi aylik hesaplanmakta, bu iki kismi ayligin birlesmesiyle sigortalinin toplam yaslilik ayligi bulunmaktadir.
Yaslilik ayligi (Emekli Maasi) hesaplamasi için SSK'linin her ayin prim kesilen kazanç tutarlarini, yani prime esas aylik kazançlarini ve her yil ne kadar sigortali olarak çalistigini bilmesi gerekmektedir.
Emekli ayligi için üç ana kosul
ssk() 'ya tabi olarak çalisanlarin yaslilik ayligi alabilmeleri için ise giris tarihlerine göre üç ayri kosulun tamamlanmasi gerekir. Bunlar sigortalilik süresi, yas ve prim gün sayisidir.
- Sigortalilik süresi Kadin için 20 yil; Erkek için 25 yilin doldurulmasi
- Yas: 09.09.1981 tarihinde ise girenler için kadinlarda 40 yas, 09.9.1976- 23.5.1979 tarihleri arasinda ise giren Erkeklerde 44 yas; 24.05.1999 tarihinde ise girenler için Kadinlarda 56 yas, Erkeklerde 60 yasin tamamlanmasi. (Iki tarih arasinda kalanlar için 15 ayri tarihe göre emeklilik yasi kademeli olarak degismektedir).
- Prim gün sayisi: 09.09.1981 tarihinde ise girenler için 5000 gün, 24.05.1999 tarihinde ise girenler için 5975 günün doldurulmasi gerekmektedir. (Iki tarih arasinda 15 ayri tarihe göre prim gün sayisi kademeli olarak degismektedir.) 23/5/2002 tarihinden sonra ise giren sigortalilarda da; Kadin ise 58, Erkek ise 60 yasini doldurmus olmasi ve en az 7 bin gün prim ödenmis olmasi gerekmektedir.
Prime esas kazancin alt ve üst siniri nasil belirlenir?
5198 sayili Kanun’la (*) ve 506 sayili Kanun’un 78’inci maddesi degistirilerek 06.07 2004 tarihinden itibaren taban primin asgari ücretle esitlenmesi öngörülmüstür. Alinacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabina esas tutulan günlük kazancin alt siniri, 4857 sayili Is Kanununun 39’uncu maddesine göre 16 yasindan büyükler için belirlenen günlük asgari ücret olarak degistirilmis; üst siniri ise günlük asgari ücretin 6,5 kati olarak yeniden düzenlenmistir.
Bu nedenle 06.07 2004 tarihinden önce prime esas kazancin alt siniri asgari ücretle ayni degildir. Bazen asgari ücretin altinda kalmakla birlikte çogunlukla asgari ücretten daha yüksek bir rakam olarak belirlenmistir. 06.07 2004 öncesindeki dönemde isverenler, çalisanlarina asgari ücret bile verseler kazançlarini SSK’nin belirledigi daha yüksek prim tabanindan bildirmek zorundaydilar.
(*)5198 sayili ‘Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu Ve Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun’ 06/07/2004 tarih ile 25514 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir.
EMEKLI AYLIGI TABLOLARI NASIL HESAPLANDI ?
T24 bütün sigortalilarin, kendileri adina her ay kaç gün üzerinden ne kadar kazanç gösterildigi bilgisine sahip olmalarinin güçlügünü dikkate alarak 20 yil (7200 gün) ve 25 yil (9000 gün) sigortalilik süresi üzerinden örnek hesaplamalar hazirladi.
Bu hesaplamalarin, bütün prim ödeme düzeylerindeki sigortalilari genel olarak kapsamasina özen gösterildi.
Örnek hesaplamalarimizda "prime esas kazançlari" ilk olarak taban prim tutarinda bildirilmis kabul ettik ve emekli ayligi hesaplamasini bu rakama göre yaptik. Sigortalilarin agirlikli bir bölümünün prime esas kazançlarinin isveren tarafindan taban prim tutarinda ( 01.7.2004 tarihinden itibaren ‘asgari ücret’ düzeyinde) bildiriliyor olmasi nedeniyle, bu kategoride yaptigimiz emekli ayligi hesaplamasi Türkiye'deki sigortalilarin önemli bir kesimini kapsamaktadir.
Asgari ücret seviyesi sonrasindaki örnek hesaplamalarda prime esas kazançlari kademeli olarak yükselttik. Öncelikle kazançlari asgari ücretin yüzde 10 daha fazlasi düzeyinde varsayarak hesapladik.
Izleyen emekli ayligi hesaplamalarinda prime esas kazançlari asgari ücretin yüzde 20, yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70, yüzde 80, yüzde 90, yüzde 100, yüzde 120, yüzde 140 ve yüzde 160 fazlasi üzerinden bildirildigini varsaydik.
Son örnek hesaplamada ise, çalisilan bütün sürelerde sigortali için tavandan (en yüksek düzeyde) prim ödendigini varsaydik.
Tablolar bütün kademeleri kapsiyor
SSK istatistiklerine göre sigortalilarin yaklasik yüzde 50'si için prime esas kazanç olarak asgari ücret tutarinda bildirimde bulunulmaktadir. Prime esas kazançta, asgari ücretin iki katina kadar olan bildirimler de, toplam bildirimlerin yüzde 85'ini olusturmaktadir. Tavandan prim bildirilenlerin orani ise yaklasik yüzde 3'tür. Örneklerimize tavandan prim ödeyenleri de kattigimizda ayliklara yönelik olarak T24'ün yaptigi isçi emekli ayliklari hesaplamalari toplam sigortalilarin yüzde 88'ini kapsamaktadir.
T24 tüm SSK'lilarin emekli olduklarinda yaklasik olarak alacaklari ayliklari yukarida sayilan esaslara ve verilen bilgilere göre hesapladi. Aylik hesabinda kullanilan veri tablolarini da, meraklilari için çalismamiza ekledik.
Ofisimize göstermis olduklari ILGI ve GÜVEN için GURBETÇILERIMIZE sonsuz tesekkürler
Fuat TÜTÜNCÜOGLU Yurtdisi Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmani
Sayin Kullanici ve Ziyaretçimiz,
www.sosyalguvenlikmusaviri.net sitemiz is ve sosyal güvenlik konusunda , bilgilendirme amaçli mevzuat, bilgi ve kültür platformudur.
Web Sitemiz;
1 - Sitedeki bilgilerin kesinlik, dogruluk ve güvenilirligini, kullanicilarin ihtiyaçlarini karsilayacagini garanti etmez.
2 - Sitede yer alan bilgilerin kullanilmasindan dogan veya dogabilecek, dolayli veya dolaysiz zararlardan sorumlu degildir.
3 - Sitemizden linki verilen her türlü web sitesi, program, nesriyat, kitap, dergi ve bezerlerinin içeriginden ve kullanimindan dogacak/dogabilecek olumlu/olumsuz zararlardan sorumlu tutulamaz.
Sitemizde yer alan yazi, makale, açiklama, bilgi ve içerigin tüm haklari 5846 sayili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu dogrultusunda web sitemize aittir. Sitemizden herhangi bir sekilde kopyalama, alinti yapilmasi, ticari amaçli kullanilmasi, baska bir yerde yayinlanmasi yasaktir. Ancak web sitemiz kaynak gösterilmek kaydiyla, kismen alinti yapilarak baska yerde yayinlanabilir.
Saygilarimla .. FUAT TÜTÜNCÜOGLU - Yurt Disi Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmani RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu